Els inicis (Projecte Solstici)

Tot va començar a les II Jornades de Escola Família i Ciutat del gener de 2005 quan es va donar el tret de sortida al Programa d’acompanyament Educatiu a les Famílies (PAEF), engegat des de l’Ajuntament de L’Hospitalet.
Des de llavors, alguns professionals i famílies del del districte Bellvitge-Gornal han participat en aquesta iniciativa amb l’objectiu d’aconseguir que al seu barri les famílies puguin gaudir d’un espai de reflexió en torn a l’educació dels seus fills i filles.

Durant el curs 2005-2006 es van celebrar set Espais Socials de Debat Educatiu (ESDE).
En Aquell curs també es va organitzar unes sessions formatives per a la junta de l’AMPA del CEIP Ramon Muntaner, on també van venir algun dia com a convidades membre de l’AMPA CEIP Mare de Déu de Bellvitge. En aquesta formació es van treballar aspectes com:

     -  Funcions i objectius de l’AMPA.
     -  Com organitzar la junta de l’AMPA.
     -  Com fomentar la participació de les famílies.
     -  Establir bones relacions entre Família i Escola.
     -  Com establir i millorar les relacions amb l’entorn.

Dins d’aquest curs de formació va sorgir la idea de potenciar de cara als propers cursos les relacions amb altres associacions del barri amb l’objectiu de crear teixit associatiu. Mitjançant la dinamització  de la resta d’associacions de mares i pares de Bellvitge-Gornal podria, mercès a un millor aprofitament dels recursos existents, crear-s’hi un espai de trobada per totes aquelles famílies que d’alguna manera o altra manifesten el desig de millorar la comunicació i la relació entre pares i fills.

I així, va néixer el “Projecte Solstici”, amb l’objectiu general de treballar durant el curs 2007-2008 en la creació d’una xarxa que permeti la coordinació, cooperació i la complementació entre les AMPA de Bellvitge, tant de centres educatius públics com concertats.

El curs  2008-2009  i amb el suport de l’Eva Latorre, dinamitzadora del PAEF, vam iniciar aquest camí intens, ple de noves il·lusions i expectatives. Estàvem treballant en xarxa per la millora de l’educació!
Vam treballar per instaurar el Dia de les AMPA, així que al maig del 2009, coincidint amb el Dia Internacional de les Famílies, varem celebrar a l’Escola Mare de Deu de Bellvitge, una jornada per promoure la participació entre pares, mares i educadors/es, fer un intercanvi d'opinions i exposar projectes al voltant de l'educació dels fills i filles. Van haver-hi activitats lúdic-esportives i una taula rodona on van participar les AMPA, el tinent d'alcalde d'Educació, Lluís Esteve, i el president de la FAPAC, Walter Garcia.
Article a L’H Digital

El curs 2009-2010 ens vàrem centrar en la carta de compromís i els seus efectes i va ser el tema a tractar el Dia de les AMPA, aquesta vegada al Centre d’Estudis Joan XXIII.

Fotos del Dia de les AMPA 2010.

Aquest curs va ser l’últim amb l’Eva Latorre. Arribaren les retallades i el PAEF va passar de tenir una o dues dinamitzadores per a cada districte a quatre per a tot el territori.

Des de llavors, i malgrat la mancança d'una persona externa que ens ajudi a coordinar-nos i tirar endavant el projecte Solstici, no hem deixat de trobar-nos; les trobades són més espaiades en el temps però continuem compartint experiències i donant-nos suport.1 comentari: